Log ind
VÆRKTØJER
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
Nye faresymboler
2015
Det periodiske system
Pdf
Det periodiske system
Isotopkort
Pdf
Fysik-kemi Lex
Opslagsværk med fysik-kemifaglige begreber
Geografi Lex
Opslagsværk med begreber i geografi
Biologi Lex
Opslagsværk med begreber i biologi
Søg i portalen

Produktion med bæredygtig udnyttelse af naturgrundlaget

Af Kaare Øster

Elektronik, modetøj, slik, tandbørster, sko, cowboybukser, frugt, mursten, knallerter, fly og fødevarer. I Danmark vælter vi os i et udbud af mange forskellige varer.

Der kan være stor forskel på varer. Nogle varer producerer man i Danmark – og andre importerer man fra udlandet. Nogle kommer fra verdens fattige lande som Bangladesh og Kenya, andre er fremstillet i rige lande som Sverige og Australien. Teknikken bag den enorme produktion af varer er forskellig fra land til land og fra fabrik til fabrik.

Nogle varer er produceret under rimelige og ordentlige forhold for både natur, mennesker og miljø. Andre er produceret under stærkt kritisable og på globalt plan uforsvarlige og ikke-bæredygtige forhold. En T-shirt er ikke bare en T-shirt, for måske kommer den fra en fabrik, hvor ejeren ikke tænker på hverken syerskens arbejdsforhold, løn eller sundhed. Eller måske stammer din T-shirt fra en fabrik, hvor lønnen er i orden og syersken ikke risikerer at blive syg af sundhedsskadelige kemikalier.

Men den teknologiske udvikling kan være med til, at vi i fremtiden kan blive mere bevidste forbrugere. Jo flere der efterspørger bæredygtige varer, jo flere bliver der produceret.

Det hele har noget med verdenshandel at gøre. I dette forløb skal du lære om varernes vej fra råstof til butik. Du får et indtryk af, hvordan naturgrundlaget bruges eller misbruges for at tilgodese verdens behov for forskellige produkter og varer.

For både rige og fattige lande er det vigtigt at handle med resten af verden. Globaliseringen præger i den grad den internationale handel, og infrastrukturer gør, at verden mere og mere ligner en global landsby. Mange firmaer arbejder ikke længere blot i et enkelt land men på tværs af landegrænser – og verden handler både lokalt og globalt.