Log ind
VÆRKTØJER
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
Nye faresymboler
2015
Det periodiske system
Pdf
Det periodiske system
Isotopkort
Pdf
Fysik-kemi Lex
Opslagsværk med fysik-kemifaglige begreber
Geografi Lex
Opslagsværk med begreber i geografi
Biologi Lex
Opslagsværk med begreber i biologi
Søg i portalen

Strålings indvirkning på levende organismers levevilkår

Af Lars Henrik Jørgensen

Mennesker og de fleste dyr kan se den verden, som omgiver dem. Det kan de, fordi der er lys. Lys har dog en meget mere vigtig funktion. Lys er nødvendig for de processer, der danner de næringsstoffer, som planter, dyr og andre organismer skal bruge for at leve, vokse og formere sig.

Lys er blot en af mange typer stråling. Der er andre typer af stråling, som også spiller en afgørende rolle for livet på jorden. Forskellige typer stråling spiller forskellige roller i Jordens energiregnskab, som holder temperaturen på Jorden forholdsvis høj og stabil.

Det meste stråling, som rammer Jorden, kommer fra Solen. Selvom strålingen fra Solen er grundlaget for alt liv på Jorden, så kommer der også stråling, som er skadelig for levende organismer. Heldigvis beskytter Jordens atmosfære i høj grad for skadelig stråling, men en del af den rammer Jorden.

Her skal du arbejde med, hvordan forskellige typer af stråling påvirker levende organismer. Du skal arbejde med stråling som forudsætning for liv på Jorden, og med strålings skadelige egenskaber.