Log ind
VÆRKTØJER
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
Nye faresymboler
2015
Det periodiske system
Pdf
Det periodiske system
Isotopkort
Pdf
Fysik-kemi Lex
Opslagsværk med fysik-kemifaglige begreber
Geografi Lex
Opslagsværk med begreber i geografi
Biologi Lex
Opslagsværk med begreber i biologi
Søg i portalen

Den enkeltes og samfundets udledning af stoffer

Af Kaare Øster

Luft skal der til – og det er, hvad du skal arbejde med i dette forløb. Både dyr og mennesker trækker vejret og har ligesom planter brug for ren luft for at fungere ordentligt og overleve.

Luften eller luftlaget omkring Jorden kaldes for atmosfæren og er ligesom vand et ikke-fornybart råstof, vi skal passe godt på. Grundstofferne i den luft, du indånder, har måske tidligere befundet sig på den anden side af kloden, så luften og atmosfærens gasser er som en global ejendom. Helt konkret indånder du som andre dyr oxygen, og planter bruger kuldioxid i fotosyntesen.

Atmosfæren består af forskellige gasser som fx oxygen og kuldioxid, der hele tiden er i cirkulation omkring Jorden. Atmosfæren er fra naturens side i balance, men dens sammensætning og indhold af gasarter har ændret sig op gennem Jordens geologiske historie. Og siden industrialiseringen tog fat i 1800-tallet, har menneskets aktiviteter også været med til, at indholdet af gasser har ændret sig. Problemer opstår, når der bliver for meget af et stof på et sted, dvs. koncentrationen af et stof bliver for høj. Balancen i atmosfæren kan meget nemt forskubbes.

Umiddelbart ser luften omkring dig ud til at være ren og lige til at indånde. Det er den også de fleste steder, men i storbyer rundt om i verden kan luften være så forurenet af menneskeskabte stoffer, at den er skadelig at indånde. Tænk blot på udstødningsgasser, skibsfart og flytrafik, kraft-varmeværker, brændeovne, industriproduktion og mange andre aktiviteter.

I Danmark kan man direkte måle, at luftens forurening og indhold af forskellige gasser og partikler er højere i byerne end ude på landet. Der er stadig forskel på luftens kvalitet fra land til by, og på globalt plan er luftforurening fortsat et af klodens helt store problemer. Ikke mindst i forhold til den menneskeskabte del af drivhuseffekten, den globale opvarmning og de hermed forbundne klimaændringer.