Log ind
VÆRKTØJER
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
Nye faresymboler
2015
Det periodiske system
Pdf
Det periodiske system
Isotopkort
Pdf
Fysik-kemi Lex
Opslagsværk med fysik-kemifaglige begreber
Geografi Lex
Opslagsværk med begreber i geografi
Biologi Lex
Opslagsværk med begreber i biologi
Søg i portalen

Ebola

September 2014

Ebola er en meget smitsom virussygdom, som man første gang hørte om i 1976. Der har siden været udbrud med års mellemrum, men i 2014 opstod den hidtil værste epidemi i Vestafrika.

Hvad er ebola?

Ebola er en virussygdom, hvor op til 90 % af de smittede dør. Der går 2 til 21 dage fra en person bliver smittet, til de første symptomer viser sig. I starten minder symptomerne om influenza. Den smittede får høj feber, hovedpine og muskelsmerter. Senere følger diarré, opkastninger, lever- og nyresvigt. Til sidst kan der opstå både indre og ydre blødninger.

Ebola smitter fra menneske til menneske, men det sker først, når den smittede har fået de første symptomer. Den dødbringende virus overføres via kropsvæsker. Det kan være blod, spyt, sæd, sved eller opkast. Smitten overføres oftest ved direkte kontakt med den syge, men læger og sygeplejersker skal også være meget forsigtige, når de tager blodprøver og undersøger dem.


Hvordan behandles ebola?

Der findes i øjeblikket (september 2014) ingen vaccine eller effektiv helbredende kur mod ebola. Der arbejdes på højtryk for at finde begge dele. WHO håber at have en vaccine klar i løbet af 2014.

 


Man gør naturligvis alt for, at smitten ikke breder sig, og de smittede personer tilbydes pleje og smertelindring. I forbindelse med diarré og opkast er det vigtigt med masser af væske. Med den rette pleje er der større sandsynlighed for, at kroppen selv kan bekæmpe sygdommen.

Hvor i Afrika?

 

Det første ebola-udbrud blev opdaget i det centrale Afrika i 1976. Det var nær floden Ebola, som har givet navn til den frygtede sygdom. Første tilfælde i 2014 blev opdaget i februar i Guinea. Efterfølgende bredte sygdommen sig til nabolandene Liberia og Sierra Leone.

Uvidenhed

Ebola-epidemien er kommet helt bag på indbyggere i de vestafrikanske lande. Hospitaler og sundhedspersonale har slet ikke været klar til at tage sig af de syge. I befolkningen er der også en udbredt uvidenhed. Nogle lokale tror, at det er folk fra Røde Kors eller Læger Uden Grænser, der har medbragt sygdommen, så læger og sygeplejersker derfra har oplevet at blive angrebet af de lokale. Det har også været et problem, at mange afrikanere vasker de døde før begravelsen. Liget kan nemlig fortsat indeholde virussen og overføre smitten.

Uvidenhed i resten af verden kan dog indirekte skade hele verdensdelen. Mange opfatter nemlig Afrika som ét stort land. Så når de ser indslag i tv om ebola et sted i Afrika, kan det få folk til at frygte at rejse til store turistlande som Kenya, Tanzania og Sydafrika. På den måde kan det skade turismen i nogle lande, der er meget afhængig af indtægterne derfra.

Kan ebola komme til Danmark?

Der er meget lille risiko for, at en dansker får ebola. Men for en sikkerheds skyld er man på Hvidovre Hospital nær København klar til at tage imod patienter, hvor der er risiko for, at de har virussen i kroppen. Han eller hun vil blive indlagt på en isolationsstue, og personale med beskyttelsesdragter vil tage blodprøve. Efter ca. seks timer ved man, om patienten har ebola. Ebola-patienter vil ikke få mulighed for at være i fysisk nærkontakt med familie og venner, mens de er indlagt på Hvidovre Hospital.

Det vil være yderst kostbart at behandle en ebola-patient i Danmark. En beskyttelsesdragt koster fx 1000 kr., og den skal smides ud efter at være brugt en enkelt gang.

Fakta

 • Ebola er en meget smitsom virussygdom.
 • Udbrød første gang i 1976 ved floden Ebola, som sygdommen er opkaldt efter.
 • Op mod 90 % af de smittede dør.
 • Der findes i øjeblikket hverken vaccine eller helbredelse.

 • Læs evt. mere her - søg på ebola:

  Læger uden grænser
  DR.dk
  TV2.dk  

   

  Opgaver - Ebola